Algemene Informatie:

Abalone is geen steensoort, maar de schelp van de Abalone zeeslak of Haliotis. De schelp is groot (tot zo’n 15 cm) en vrij diep met een dikke laag veelkleurig parelmoer. De Abalone is vanwege deze parelmoer laag al vele eeuwen een geliefd sier object. Wanneer de laag dik genoeg en van top kwaliteit is wordt soms ook de buitenzijde gepolijst. Als decoratief of als ceremonieel voorwerp is de schelp enorm gewild. Maar ook worden van delen van de schelp prachtige sieraden gemaakt. Vooral de Maori, een bevolkingsgroep uit Nieuw Zeeland, maken de meest prachtige sieraden van de blauwe Abalone die zij Paua noemen. Abalone wordt met name gevonden in niet al te diepe koude wateren rond de kusten van Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Westelijk deel van de Verenigde Staten en Japan. In de natuurlijke gezondheidsleer zou deze schelp het lichaam (met name het hart) versterken. Wanneer je een stukje Abalone of Paua om je hals draagt brengt dit niet alleen geluk en voorspoed, maar toont aan anderen dat je houdt van de schoonheid van het leven.

De schelp is bijzonder sterk en opgebouwd uit microscopisch kleine plaatjes calcium carbonaat, in de vorm van aragoniet,  die opgestapeld zijn als tegeltjes. Tussen deze plaatjes zit een kleverige eiwit substantie, die bij een klap of schok niet zomaar breekt maar de stoot juist absorbeert.

Bedenk echter, dat Abalone een levend wezen is, dat wordt gevangen voor met name de consumptie. Op meerdere plekken in de wereld worden de zeeslakken, die in de natuur leven, inmiddels beschermd. Onder een bepaalde maat mogen zij niet meer worden opgevist. Het probleem met zeeslakken als de Abalone is, dat zij zeer langzaam groeien en dat meer dan 99% van de larven geen volwassen Abalone worden! Bij overbevissing kunnen de aantallen niet snel genoeg herstellen. Verder zijn de Abalone een belangrijke link in de voedselketen. Algen vormen de voornaamste voedselbron van Abalone. Het is dus belangrijk dat Abalone blijft voortbestaan in de oceanen om ons heen!

De grootste kweekindustrie van Abalone vind je in China en Korea.  

Voor meer info betreft Parelmoer
Voor meer info betreft Abalone(Engels)

Brekingsindices: 1500 - 1600n
Chakra: Voorhoofd chakra, Hart chakra, Zonnevlecht chakra
Chemische eigenschappen: Calcium carbonaat
Dichtheid: 2,6 g/cm3
Kleur: paars, roze, blauw, groen
Etymologie: De legende rond Avalon (Abalon) zou een rol spelen bij de naam, die verwijst naar de appelboomgaard. Het suffix 'on' geeft een vergrotende trap aan. Abalone zou dus mogelijk 'grote appel' betekenen. In het Spaans abulón, Indiaans Shoshone aúlun. Paua (blauw parelmoer) komt uit het Maori (Nieuw Zeeland). De betekenis van dit woord is 'oor' of 'hoef' naar de vorm van de schelp die overigens vaak ook 'zee oor' wordt genoemd.
Hardheid: 5 - 6 Mohs
Luminescentie: zwak
Splijting: Onregelmatig, met splinters
steensoort: Schelp van de zeeslak familie Haliotidae
Sterrenbeeld: Kreeft, Vissen
Toepassingen: Decoratie, siervoorwerp, sieraad, talisman, gezondheid.
Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Typen: Het aantal erkende soorten wereldwijd van de Haliotis fluctueert afhankelijk van de onderzoeks bron tussen de 30 en 130.
Verzorging: Met lauwwarm water afspoelen en laten drogen. Het parelmoer voorzichtig met een zachte droge doek opwrijven.
Vindplaats: Koude wateren, ondiepe delen rond de kusten van Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Westelijk deel van de Verenigde Staten en Japan.
Werking geestelijk:

Abalone is een prima (organische) steen die gevoelige en nerveuze mensen helpt met hun angst en stress problemen.

Werking lichamelijk:

Abalone zou ondersteunend werken bij artritis, gewrichts- en spierproblemen. Maar is ook hartversterkend en stimuleert de spijsvertering. Abalone hoort bij sportmensen: bouwt spiermassa op en versterkt de spieren en het hart.

Werking Spiritueel:

Abalone bevordert de spirituele ontwikkeling en de intuïtie. De trilling van deze Haliotis schelp is rustgevend en helpt om de emoties tijdens een healing te kalmeren. Abalone is sterk verbonden met de volgende Chakra's: Hart-, Solar Plexus- en Derde oog chakra. De schelp helpt om het Hart chakra te zuiveren en emoties, verdriet, negatieve gevoelens en angst los te maken. Abalone brent het Derde Oog in balans door de intuïtie te stimuleren. In het geval van de Solar Plexus zet de Abalone de energie van de natuur in om de innerlijke kracht te versterken.

Link naar wiki: Informatie op wikipedia