Algemene Informatie:

Agaat

Agaat is een kwartssoort en opgebouwd uit microkristallen die silica (silicumdioxide) vormen. De meeste agaten komen voor in vulkanische gesteenten. De holtes die ontstaan zijn door gassen tijdens het smeltproces van de lava werden geheel of gedeeltelijk gevuld met een silica achtige materie. Ook aders en spleten in gesteenten werden langzaam opgevuld met deze microkristallen.  Zo ontstonden de vele fijne en zo typerende laagjes waar veel agaten uit zijn opgebouwd. De kleuren zijn afhankelijk van mineraalsoorten in het gesteente. Agaat komt voor in enorm veel verschillende kleuren.

Bijzonder zij de Enhydro of Water agaten. In deze stenen zit een kleine hoeveelheid water (maar soms ook petroleum) opgesloten. Omdat de holte niet geheel gevuld is kun je de vloeistof bij schudden voelen. De vorming van Enhydro agaten is een voortdurend proces met exemplaren die ontstaan zijn in het Eoceen (ca 56 miljoen jaar geleden!).

Agaat wordt industrieel zeer gewaardeerd vanwege zijn hardheid en krasbestendigheid. Agaat is tevens bestand tegen de inwerking van chemicaliën. Bij het fijnmaken en mengen van 'agressieve' ingrediënten werden vijzels van agaat gebruikt. 

Ornamenten en amuletten van Agaat zijn gevonden op archeologische vindplaatsen die stammen uit het Neolitisch tijdperk (11000 v.Chr.). Door de eeuwen heen werd Agaat gebruikt als talisman ter bescherming en als gezondheidssteen.  De naam ‘Agaat’ wordt aan heel wat verschillende soorten gestreepte Chalcedoon gegeven en wordt gevonden in meerdere kleuren een variëteit aan patronen. 

Agaat wordt in sieraden gebruikt en in allerlei decoratieve voorwerpen. Mooie agaat plakken zie je ook als raamhanger.

De Agaat wordt beschouwd als een steen die je tot rust brengt en een zelfverzekerd gevoel geeft. Deze spirituele edelsteen brengt je emotionele, fysieke en intellectuele ‘ik’ in balans.
Al in de middeleeuwen was de Agaat een belangrijke ‘genezende’ steen en werd gebruikt bij ontstekingen, darm- en maag klachten, verkrampingen. [Hildegard von Bingen].

Brekingsindices: Ne 1,539-1,544, No 1,526-1,535
Chakra: Droom chakra, Kruin chakra, Voorhoofd chakra, Keel chakra, Hart chakra, Zonnevlecht chakra, Heiligbeen chakra, Stuit chakra
Chemische eigenschappen: Silicium dioxide
Dichtheid: 2,6
Kleur: roze, wit, blauw, bruin, grijs, rood
Etymologie: Er zijn meerdere theorieën met betrekking tot de oorsprong van de naam 'Agaat'. De naam zou uit het oud Frans komen (Achate of Agathe), of mogelijk uit het middeleeuws Latijn (Achates). Achates was de naam van een rivier op Sicilië. In 77 na Chr. schreef de Romein Plinius dat daar de bijzondere stenen werden gevonden die later in het middel Nederlands 'Achates of Achaet' werden genoemd.
Hardheid: 7-9 Mohs
Luminescentie: Soms zwak tot felgeel, groenachtig, lichtblauw, wit.
Splijting: Geen
steensoort: Silicaten-> Nesosilicaten-> Kwartssoort
Sterrenbeeld: Ram, Stier, Schorpioen, Steenbok
Toepassingen: Sieraad, siervoorwerp, hand (knuffel) steen, spirituele of gezondheidssteen, talisman, industrieel
Transparantie: Doorzichtig tot doorschijnend.
Typen: Boomagaat, Botswana Agaat, Blue Lace Agaat, Mosagaat, Snakeskin Agaat, Turitella Agaat, Vuuragaat, Opaal agaat, Leopardskin Agaat, Braziliaanse Agaat, Koraal Agaat, Enhydro Agaat
Verzorging: Sieraden en gladde (getrommelde) stenen met een zacht doek schoonwrijven. Water laat vaak kalkvlekken achter. Stof van ruwe stenen met een föhn wegblazen.
Vindplaats: De belangrijkste vindplaatsen van Agaat zijn Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten (o.a. Oregon, Washington en Lake Superior (onder Ontario Canada)), Nederland, België,Duitsland (Hunrück), Frankrijk (Auvergne).
Werking geestelijk:

Agaat verbetert de concentratie, het analytisch vermogen, waarneming.
Agaat geeft moed, kracht, maakt je zelfverzekerd en vermindert jaloezie.
Agaat is de steen van de trouwe liefdes relatie.

Werking lichamelijk:

Wanneer je Agaat op de buik legt of je gebruikt Agaat als een elixer, dan stimuleert de steen het de spijsvertering en verlicht gastritis.
Verkwikkend voor de ogen en heilzaam voor maag, darmen en baarmoeder.
Agaat zou ook helpen bij insenctenbeten en huidproblemen. De Romeinen geloofden in Agaat als geneeskrachtige steen bij schorpioenbeten.
Draag een Agaat ter hoogte van het hart. De steen zou de spieren in het algemeen, maar de hartspier in het bijzonder versterken.
Een koude Agaat op het voorhoofd helpt bij koorts. Sommige mensen hebben baat bij Agaat wanneer zij last hebben van slaapwandelen.

Werking Spiritueel:

Agaat heelt de emotionele disbalans en helpt liefde te accepteren.
Agaat is een steen die bescherming biedt, in het bijzonder aan kinderen. Het is een geweldige steen als amulet voor een kind (als sieraad, in een buideltje of simpelweg in een jaszak. Een Agaat zou zelfs voorkomen dat een kind valt!
Agaat reinigt het Aura en brengt het terug in balans door negatieve energie te verwijderen. Agaat is in staat om boosheid en bittere gevoelens weg te nemen, waardoor vriendschappen hersteld kunnen worden.

Link naar wiki: Informatie op wikipedia