Algemene Informatie:

Aktinoliet 

Aktinoliet is een groen mineraal en bevat een calcium, magnesium en ijzer silicaat hydroxide. De kleur van de steen wordt bepaald door de chemische structuur. Aktinoliet beval veel ijzer. Aktinolietnaalden komen ook 'gevat' in kwarts voor. De naalden die vaak dicht op elkaar zitten geven de kwarts het chatoyance-  of kattenoog effect. Aktinoliet naaldjes die omringd zijn door kwarts maken het een geliefde en zeer mooie steen waar indrukwekkende sieraden van worden gemaakt. Boren of zagen in de deze steen wordt absoluut afgeraden, omdat de naaldjes een vorm van asbest bevatten. In Nederland is het bij wet verboden om stenen die Aktinoliet bevatten te verhandelen. In onder andere de U.S.A., België en Duitsland zijn ze vaak nog wel en legaal verkrijgbaar.

Aktinoliet bestaat in vier kleurvarianten: Zwart, groen, blauw en Aktinoliet in kwarts. 

Brekingsindices: 1,61
Chakra: Hart chakra
Chemische eigenschappen: Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2
Dichtheid: 3,03 - 3,07 kg/dm3
Kleur: grijs, groen, zwart
Etymologie: Aktinoliet is afgeleid van het Griekse aktis, dat 'straal' betekent.
Hardheid: 5,5-6 Mohs
Luminescentie: oranje geel
Splijting: Perfect {110}
steensoort: Silicaten-> Inosilicaten-> Amfibolen
Sterrenbeeld: Schorpioen
Toepassingen: Te dragen als sieraad, op de huid of als knuffelsteen. Heeft een geleidelijke werking, kan dus het beste langdurig gedragen worden.
Transparantie: lichtdoorlatend, zelden transparant
Typen: Een vorm van Aktinoliet is Nefriet (één van de Jade soorten: Nefriet en Jadeïet), Chatoyante vorm: Kattenoog Aktinoliet (lichtdoorlaten tot ondoorzichtig) en transparante Aktinoliet. De voorkomende kleuren zijn: Zwart, groen, blauw en Aktinoliet in kwarts.
Verzorging: Sieraden en gladde (getrommelde) stenen met een zacht doek schoonwrijven. Water laat vaak kalkvlekken achter.
Vindplaats: Aktinoliet wordt o.a. gevonden in Oostenrijk (Knappenwand en Zillertal), Italië (Val Malenco), Brazilië (Bahia) en Tsjechië (Sobotín).
Werking geestelijk:

Aktinoliet in kwarts: Biedt hulp wanneer je de weg (figuurlijk of letterlijk) kwijt bent. Zoek je een nieuwe levenrichting dan kan Aktinoliet je hierin ondersteunen. Ook bekend als detox mineraal ter bevordering van het metabolisme.

Zwarte Aktinoliet: Biedt bescherming tegen negatieve gedachten die de geest zouden kunnen beheersen. Reinigt en beschermt het wortel Chakra. Maakt de geest vrij, zodat er weer ruimte is voor nieuwe energie!

Groene Aktinoliet: Reinigt en beschermt het hart Chakra. Qua werking vergelijkbaar met Groene Jade.

Blauwe Aktinoliet: Reinigt en beschermt het keel Chakra. Ook in te zetten bij de afscherming van het Aura.Werking lichamelijk:

Volgens de natuur- edelsteen geneeskunde werkt Aktinoliet ontgiftend en ondersteunt het metabolisme. Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt.

 
Werking Spiritueel:

Op metafysisch vlak is de Aktinoliet een verzachtende en troostende steen. Deze steen heeft invloed op o.a. het hart Chakra en scherpt het bewustzijn. Maar de steen biedt ook bescherming tegen een teveel of slechte energie van buitenaf en moedigt ons aan nieuwe levens richtingen te onderzoeken. Eigenwaarde en innerlijke kracht krijgen een impuls en de steen brengt rust en geduld. Aktinoliet is een steen die het Aura herstelt en voorkomt dat wij geestelijk of lichamelijk ziek worden.

Link naar wiki: Informatie op wikipedia