Algemene Informatie:

Amazoniet

Amazoniet is een doorzichtige tot volledig ondoorzichtige vorm van veldspat met een mooie groene kleur. Amazoniet is genoemd naar de rivier de Amazone in Zuid Amerika, alhoewel er daar vandaag de dag geen sporen van Amazoniet worden aangetroffen.

Sieraden van Amazoniet uit het pre Colombiaanse tijdperk (vóór 1492 toen Amerika werd ontdekt door Columbus) zijn gevonden in zowel Midden en Zuid Amerika. Volgens legenden zouden de 'semi mytische' Amazones, een ontzagwekkend stam bestaande uit vrouwelijk krijgers, die geleefd zouden hebben rond de 10e eeuw voor Christus, Amazoniet  als versiering op hun schilden hebben gebruikt.

Amazoniet wordt ook Amazon steen of Amazon Jade genoemd. De kleur van Amazoniet varieert van kopergroen tot lichtere schakeringen van turkoois, soms met witte, gele of grijze gedeelten. Een gepolijste Amazoniet laat een wirwar van fijne haarscheurtjes of spinnenwegachtige draadjes zien die lijken op te lichten (zgn Schiller effect). De steen is vrij kwetsbaar en breekt gemakkelijk.

Leuk om te weten: Verstop een Amazoniet in de kinderkamer. De steen zou een kind aanzetten tot opruimen... Een schaaltje met Amazoniet in de keuken zou anderen motiveren mee te helpen met karweitjes...Brekingsindices: 1.522 – 1.530
Chakra: Keel chakra, Hart chakra
Chemische eigenschappen: KAlSi3O8
Dichtheid: 2,5-2,6
Kleur: groen
Etymologie: De naam Amazoniet is afgeleid van de naam 'Amazone', vroeger werden er in het Amazone gebied blijkbaar groene stenen gevonden, ofschoon er geen sporen van Amazoniet zijn aangetroffen. Misschien heeft de naam alleen met de kleur te maken of zijn er verbanden met overleveringen en legendes uit het gebied.
Hardheid: 6
Luminescentie: Geen
Splijting: Langs lamellen
steensoort: Silicaten-> Tectosilicaten-> Veldspaten
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw, Schorpioen
Toepassingen: Te dragen als sieraad, op de huid als gezondheidssteen of als knuffelsteen. Kan goed voor kinderen gebruikt worden ivm de zachte werking.
Transparantie: Niet, of nauwelijks
Typen: Amazoniet
Verzorging: Sieraden en gladde (getrommelde) stenen met een zacht doek schoonwrijven. Water laat vaak kalkvlekken achter. Stof van ruwe stenen met een föhn wegblazen.
Vindplaats: Amazoniet wordt met name gevonden in de Verenigde Staten (Colorado) en in het Oeralgebergte in Rusland.
Werking geestelijk:

De helende eigenschappen van Amazoniet werken kalmerend en geven kracht; helpen emotionele wonden te genezen;
voorkomen ongegronde woede uitbarstingen en zorgen voor een goede emotionele balans.
Amazoniet verhoogt het gevoel van eigenwaarde en vermindert de neiging jezelf te verwaarlozen. 
Een kalme, weloverwogen innerlijke kracht omschrijft in het kort het hart van de Amazoniet.
Amazoniet helpt je je grenzen af te bakenen om gezonder te kunnen leven en warme, zorgzame vriendschappen aan te gaan.

Tip: draag oorhangers of een ketting van Amazoniet. Amazoniet kan het beste dicht bij het hoofd en de hals worden gedragen.

Werking lichamelijk:

vermindert migraineachtige hoofdpijnen 
ondersteunt calciumopname en zou een gunstige werking hebben:
    > bij osteoporose
    > bij tand of huidproblemen t.g.v. calciumtekort
    > bij de stofwisseling waar calcium een belangrijke rol speelt
       op onder andere het hart en de hersenen: calcium is nodig voor de electrische pulsen in de cellen, zodat bijvoorbeeld het hart kan kloppen
    > versterkt de zenuwen en daarmee het zenuwstelsel 

Werking Spiritueel:

Amazoniet is een spiritueel helende steen die de drager helpt een evenwichtig en rationeel inzicht te krijgen in zijn of haar eigen waarheden. 
Intellect en intuïtie komen in balans en zorgen voor een gezondere geestesgesteldheid en een realistischer, rationeler inzicht.
De eigen waarheden worden sterker en het communiceren ervan wordt gemakkelijker door de invloed en kracht van de Amazoniet.

Tip: Slaap met een Amazoniet onder het hoofdkussen, zodat je profiteert van de spirituele kracht van de steen tijdens dromen en draag sieraden van
Amazoniet, zodat je ook gedurende de dag het 'Amazoniet' gevoel kunt vasthouden.

Link naar wiki: Informatie op wikipedia