Algemene Informatie:

De kleur van Amethist kan variëren van licht tot donker violet-paars. De mooiste exemplaren Amethist zijn diep donkerpaars en geheel doorzichtig.

Amethyst is de engels gespelde versie, Nederlands wordt bijna altijd Amethist gespeld.

Amethist stond bekend als ‘Edelsteen van vuur’ en was vaak net zo waardevol als een diamant. De maand februari hoort bij deze steen. Februari is de maand die de Romeinen wijdden aan de God Neptunis, hun god van het water. Begrijpelijk dus dat de Amethist zowel bij het sterrenbeeld Vissen als bij het sterrenbeeld waterman hoort.

Amethyst is een belangrijk amulet of talisman om je te beschermen tegen negatieve energie. In een leuk artikel stond dat je meer geluk kunt aantrekken door een plaatje van de zon en een halve maan te tekenen boven een Amethist met… wierook van lavendel!

Amethist is één van de edelstenen uit het 'Gouden-driehoek'. De andere edelstenen die bij deze ‘ driehoek’  horen zijn: Roze kwarts en Bergkristal.

Brekingsindices: Ne 1,553, No1,544
Chakra: Kruin chakra
Chemische eigenschappen: SiO2(Ti4+, Fe3+)
Dichtheid: 2,63-2,65
Kleur: paars, roze, wit
Etymologie: De naam van de ‘Amethyst’ is afkomstig uit het Grieks (amethustos), hetgeen ‘ niet dronken’ betekent. Volgens een legende zou de Wijngod Bacchus beledigd zijn en vastbesloten wraak te nemen. Hij bepaalde dat de eerste persoon die hij tegen zou komen aan de tijgers zou worden gevoerd. De ongelukkige die hij als eerste tegenkwam was een prachtig meisje met de naam Amethyst. Toen de dieren opsprongen om aan te vallen riep zij de hulp van de Godin Diana in. Zij werd gered, omdat zij veranderde in een helder wit kristal. Bacchus kreeg spijt van zijn daad en schonk het sap van zijn eigen druiven over de steen die prachtig paars kleurde.
Hardheid: 7
Luminescentie: Geen
Splijting: schelpvormig, ruw
steensoort: Silicaten-> Nesosilicaten-> Kwartssoort
Sterrenbeeld: Waterman, Vissen
Toepassingen: Te dragen als sieraad, op de huid of als knuffelsteen.
Transparantie: Doorzichtig
Typen: Amethist soort
Verzorging: Amethist kan onder fel zonlicht verkleuren. Is te reinigen met lauw stromend water.
Vindplaats: Amethist is op vele plaatsen te vinden. Het gebied met de grootste hoeveelheid amethist is de streek Rio Grande do Sul in Brazilië. Andere grote afzettingen bevinden zich in Uruguay, India, Rusland, Sri Lanka, Madagaskar, Italië en de Verenigde Staten.
Werking geestelijk:

* Dronkenschap
* Slapeloosheid 
* Stress

Werking lichamelijk:

* Brandplekken
* Kleurenblindheid 
* Infecties

Werking Spiritueel:

* Meditatiesteen
* Reinigt en vergeestelijkt de ziel
* Amethist stimuleert je spiritualiteit en je intuïtie
* Amethist helpt om zonder oordeel naar jezelf, naar anderen en je omgeving te kijken
* Amethist helpt om verdriet te verwerken