Algemene Informatie:

Barnsteen

Barnsteen is geen steen, maar een fossiele hars van naaldbomen die in de loop van miljoenen jaren ‘versteend’ is. Barnsteen brandt al bij betrekkelijk lage temperaturen en kan door wrijven met een doek elektrostatisch worden. In sommige landen wordt de statische elektriciteit van Barnsteen gebruikt bij dieren om teken te weren. Barnsteen wordt veel nagemaakt uit kunstharsen.
Barnsteen kan allerlei kleuren hebben, zoals wit, rood,bruin en blauw. De honingkleurige(doorzichtige) Barnsteen wordt over het algemeen het meest gewaardeerd.

Barnsteen is licht en breekbaar en kan makkelijk verward worden met kunststof. Er zijn verschillende manieren om barnsteen van kunststof te onderscheiden. Barnsteen smelt als er een lucifer bij gehouden wordt, het blijft drijven in een verzadigde zoutoplossing en het licht op onder een UV lamp.

In de prehistorie was Barnsteen al een geliefde steen voor sieraden, maar hij werd ook gebruikt voor wierook en als talisman. In het stenen tijdperk en de bronstijd was Barnsteen een geliefd ruilmiddel.

Een Griekse mythe verteld over 2 zusters van Phaëton, de zonnegod. Zij hadden zoveel verdriet om de dood van Phaëton dat ze veranderden in populieren. Hun eeuwige tranen veranderden in Barnsteen. In de oudheid was de Barnsteen gewijd aan Helius. Helius is de vader van Phaëton.

Brekingsindices: 1,537-1,545
Chakra: Zonnevlecht chakra
Chemische eigenschappen: C10H16O, H2S
Dichtheid: 1,05-1,096
Kleur: wit, blauw, bruin, rood
Etymologie: Het woord barnsteen, in het Duits Bernstein, is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen dat branden betekent. Dit omdat dit halfedelsteen brandbaar is. Barnsteen heet in het Engels amber en dit woord wordt ook in vertalingen wel aangetroffen. Het Engelse woord amber duidt ook op een oranje kleur en wordt gebruikt voor de gele lamp van verkeerslichten. Het woord amber voor barnsteen bestaat al sinds de middeleeuwen en staat in Van Dale als gangbaar synoniem. Amber is afgeleid van het Arabische woord anbar = ambergrijs.
Hardheid: 2-2,5
Luminescentie: Blauwachtig/geel
steensoort: Mineralen-> Overig-> Organische verbindingen
Sterrenbeeld: Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd
Toepassingen: Te dragen als sieraad, op de huid of als knuffelsteen. Bij baby's en kleine kinderen helpt barnsteen beter als de moeder de steen eerst een tijdje gedragen heeft.
Transparantie: Doorzichtig tot ondoorzichtig
Typen: Barnsteen ofwel Amber
Verzorging: Barnsteen kan op de standaard manier gereinigd en opgeladen worden. Let wel op met te hoge temperaturen.
Vindplaats: De voornaamste vindplaats van barnsteen is het Oostzeegebied. Het schiereiland Samland in het Russische gebied Kaliningrad is goed voor 90% van de wereldproductie. Barnsteen wordt ook gevonden op het strand. Vooral in Denemarken spoelt het nog aan, maar ook op de Nederlandse waddeneilanden. Men vindt ook kleine hoeveelheden in Syrië, Libanon, Thailand, Vietnam, Canada, de VS en Duitsland.
Werking geestelijk:

* Bij regelmatig dragen beinvloed het je humeur op een positieve manier
* Verwijdert emotionele stress
* Maakt je evenwichtig, harmonieus en geduldig
* Geeft je zelfvertrouwen

Werking lichamelijk:

* Helpt bij aandoeningen aan de longen en luchtwegen
* Kan de schildklier positief beinvloeden
* Positieve invloed op de nieren, galblaas, darmen, maag, milt, keel, gewrichten, slijmvliezen en de ziekte van Lyme

Werking Spiritueel:

* Zeer sterke talisman. Beschermt tegen negatieve invloeden, met name tijdens reizen

Link naar wiki: Informatie op wikipedia