Algemene Informatie:

Bergkristal

Bergkristal behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. Het is een veel voorkomend mineraal. Bergkrisstal is helemaal doorzichtig als glas tot melkachtig wit, dit komt door ingesloten luchtbelletjes. Als hij helemaal wit wordt dan wordt het Melkkwarts of Sneeuwkwarts genoemd. Hoe doorzichtiger het Bergkristal is, hoe meer hij gewaardeerd wordt. 

In de Midden-Steentijd werd Bergkristal al gebruikt als sier- en heelsteen. 
In de Romeinse tijd werd het gezien als krachtig amulet voor een reiziger. Hij zou je beschermen tegen ziekten, ongevallen en bevriezing. Romeinse keizers dronken uit bokalen gemaakt van Bergkristal. Ze geloofden dat het Bergkristal eventuele vergiftigingen ongedaan zou maken. Het klopt dat Bergkristal verkleurt bij ,de toen bekende, vergiften. 

De bekende Russische goudsmid Fabergé, heeft veel Bergkristal gebruikt in zijn beroemde voorwerpen en sieraden. 

Bergkristal heeft een versterkende werking op alle chakra's. 

Brekingsindices: No 1,544- Ne 1,553
Chakra: Droom chakra, Kruin chakra, Voorhoofd chakra, Keel chakra, Hart chakra, Zonnevlecht chakra, Heiligbeen chakra, Stuit chakra
Chemische eigenschappen: SiO2
Dichtheid: 2,6
Etymologie: Tijdens de Romeinse tijd werd het uit de Alpen onder de naam "versteend ijs" op de markt gebracht. Theofratus noemde het "krystallos". De naam 'kwarts" is in 1529 ingevoerd door Georgius Agricola. Het woord 'berg' is er in de negentiende eeuw voorgezet, om onderscheidt te maken tussen het mineraal en het kristal(loodglas).
Hardheid: 7
Luminescentie: Geen
Splijting: Geen
steensoort: Silicaten-> Nesosilicaten-> Kwartssoorten
Sterrenbeeld: Leeuw
Toepassingen: Te dragen als sieraad, op de huid of als knuffelsteen. Bergkristal versterkt de werking van elk ander edelsteen.
Transparantie: Doorschijnend tot iets troebel
Typen: Bergkristal
Verzorging: Bergkristal kan worden gereinigd en opgeladen op de standaard manieren. Bergkristal kun je ook gebruiken voor het reinigen van andere edelstenen.
Vindplaats: Bekende vindplaatsen zijn India en Sri Lanka (de omgeving van Tatnaputi). Iriserend kwarts uit het gebied van de Poona in India en uit Myanmar is een zeldzaamheid. Tegenwoordig komen de meeste kristallen uit Kenia en Madagaskar, Brazilië (Minas Gerais), Goisas, Bahia en Frans-Guyana. In de VS komt bergkristal voor in pegmatieten, onder andere in Maine bij Ausburn, New York, North Carolina, Arkansas (Crystal Peak) en Californië. Van bijzondere betekenis zijn de vondsten in de Alpen. Bergkristallen worden gevonden in Zwitserland (bijvoorbeeld bij Urim, waar een kristal van 135 kg is gevonden in het gebied van de Sint-Gotthard en van de Grimsel), en in Oostenrijk (in 1965 werd bij de Großglockner in een holte een kristal van bijna 1000 kg gevonden). Bergkristallen komen ook wel eens voor in Duitsland, Tsjechië, Polen en Frankrijk.
Werking geestelijk:

* Maakt je energiek, wilskrachtig en doelgericht 
* Door het dragen wordt je hartchakra geopend, hierdoor wordt je meer liefdevol, puur en harmonieuzer
* Om negatieve aardstralingen te buigen, kun je een Bergkristal onder je bed leggen met de punt in de richting van het Noorden

Werking lichamelijk:

* Versterkt het zelfgenezend vermogen van ons lichaam
* Heeft een helende werking op alle klachten die met huid, haar, tanden, nagels en botten te maken hebben 
* Helpt bij evenwichtstoornissen
* Helpt bij misselijkheid, reisziekte en zeeziekte 
* Vermindert zwangerschapsbraken 

 

Werking Spiritueel:

* Zuivert, reinigt en versterkt je aura 
* Lost energetische blokkades in de chakra's op en voert ze af
* Regelmatig mediteren met Bergkristal helpt je intuïtie en innerlijke oog te ontwikkelen 

Link naar wiki: Informatie op wikipedia